11:26 აღმოსავლური სამზარეულო"-კუმისი (სასმელი). | |
უმისი ხშირად ყუმისი (თურქმანული ენებიდან: ბაშკ. ҡымыҙ; ყაზახ. қымыз; ყირგ. кымыз; იაკუტ. кымыс; თურქ. kımız) — ცხენის ან აქლემის დადუღებული რძისაგან დამზადებული სასმელი. პირველები ყუმისის დამზადება დაიწყეს ყაზახეთისა და მონღოლეთის სტეპების ხალხები ენეოლითის პერიოდში (5500 წლის წინ). მომთაბარეები ინახავდნენ ყუმისის მომზადების ტექნოლოგიას საუკუნეების განმავლობაში. ჰეროდოტეს წყაროების მოხედვით, სკვითებს იმდენად ეშინოდათ ”ინფორმაციის გაჟონვა”, რომ ისინი მხედველობას აკარგვინებდნენ ყველა მათ ადამიანს, ვინც იცოდა რეცეპტი. ფახლავა (არაბ. بقلاوة: ბაქლავა — „ნიგოზი") — პოპულარული აღმოსავლური დესერტი, რომელიც მზადდება ფენოვანი ცომისგან, სიროფისა და ნიგვზისგან. ფართოდ გავრცელებულია ყოფილ ოსმანთა იმპერიის ხალხებში. | |
|